Cum facem unt din nuci sau seminţe

Data

Pregătesc de ceva timp unturi din diverse nuci sau semințe în casă și este extrem de simplu și de avantajos. Avantajele cele mai mari ar fi faptul că puteți controla ingredientele și costul redus. Pe lângă toate acestea, puteți să faceți orice fel de unt proaspăt în casă, de fiecare dată când aveți nevoie și în cantitățile de care aveți nevoie.

Ce vă recomad este pe cât posibil să verificați nucile și semințele, să nu fie împachetate într-o unitate care ar putea să le contamineze cu gluten, soia, lactate etc. și să aveți grijă ca pentru untul de arahide să folosiți întotdeauna arahide organice.

Aveți nevoie doar de un robot de bucătărie de calitate, care să poată „măcina” ingredientele continuu, timp de aproximativ 25-30 de minute.

Puteți face unt din absolut orice fel de nuci sau semințe, aici depinde doar de preferințe și de toleranţe sau intoleranţe mai exact.

Eu am făcut aici 3 unturi diferite, din migdale, caju și semințe de floarea soarelui.

Le puteți folosi în aluaturi, în diverse combinații și rețete sau ca o mică gustare alături de o felie de măr sau de legume proaspete.

Pentru untul de migdale am folosit de această dată migdale parțial decojite, din comoditate și lipsa de timp. Folosesc o cantitate destul de mică de obicei așa că nu reprezintă o problemă. În mod normal nu recomand folosirea în exces a migdalelor cu coajă pentru că în coajă se află printre nutrienți și două substanțe numite acid phytic și tanin, care deși au multe beneficii pentru sănătate devin potențiali anti-nutrienți în exces. Spun în exces pentru că de regulă, consumul de migdale cu coajă (în număr de câteva bucăți pe zi) are beneficii mari pentru sănătate și chiar reprezintă un prebiotic pentru microbiomul intestinal. Deci, la fel că oricare alt lucru, cu măsură înainte…zic. 🙂

Puteți cumpăra migdale dulci decojite sau puteți cumpăra migdalele în coajă și să le decojiti acasă.

Pentru a le decoji ușor le puteți lăsa timp de câteva minute în cuptor, pe o tavă de copt. Când încep să se coacă, scoateți-le și decojiţi-le manual, într-un prosop curat,. Acest proces va schimba gustul puțin dar nu cred că este un dezavantaj-cam tot ce este prăjit parcă are un gust mai bun. Sau numai mie mi se pare că este așa? 🙂

Și acum, indiferent ce fel de ingrediente folosiți, procesul este același.

În robotul de bucătărie se pun nucile sau semințele. Eu folosesc întotdeauna câte 3 căni din fiecare pentru că doresc să fac unt mai rar și pentru că am observat că în robotul meu de bucătărie este mai eficient să pregătesc o cantitate mai mare o dată. La fiecare 3 căni de nuci sau semințe, după preparare, rămâne o cană și jumătate de unt.

Ingrediente:

  • 3 căni de migdale crude, în coajă
  • 3 căni de nuci caju crude
  • 3 căni de semințe de floarea soarelui decojite, crude

Se pun pe rând și separat câte 3 căni din fiecare ingredient menționat. Se pornește robotul de bucătărie și se lasă la măcinat. După aproximativ 10 minute se observă că deja totul a devenit o pastă omogenă dar casantă. Cu paleta robotului de bucătărie sau cu orice altă paleta subțire răzuiți pasta care a rămas prinsă pe marginile robotului și continuați. Oricât de tentați ați fi să adăugați apă sau orice altceva nu faceți acest lucru. După încă 10 minute veți observa cum această pastă se încălzește și începe să devină unt.

Mai lăsat încă puțin-cam 5 minute, până când auziți că se schimbă sunetul pe care îl face robotul de bucătărie-devine un fel de hâșăit. Mai radeți cu paleta marginile dacă este cazul și lăsăți să se mixeze totul într-un unt fin, de o consistenţă vâscoasă.

Turnați într-un borcan de sticlă și lăsăți să se răcească. Se poate păstra luni întregi la frigider.

Rămâne valabil timp de câteva săptămâni și la temperatura camerei. Nu vă pot spune exact cat pentru că niciodată nu l-am ținut mai mult de 3-4 săptămâni-l-am folosit în acest timp. Dar dacă știți că folosiți câte puțin din el puteți face o cantitate mai mică sau puteți să îl păstrați la frigider.

 

6 răspunsuri

    1. Buna Oana,
      Da, asa este-intre 200 si 250 de mg. Exista masuratori specifice-le gasesti on line sau in magazinele de specialitate. De obicei vin la set-1 cana, 1/2 de cana, 1/3 sau 1/4.La fel si cu lingurile 🙂

Lasă un răspuns

Mai multe
articole