Laptele a fost întotdeauna unul dintre alimentele noastre preferate iar trecerea la o dietă fără lactate a adus evident întrebarea-dar laptele? Ce ne facem cu laptele? Mai bine zis, ce ne facem fără lapte?

Gândul laptele ar dispărea complet şi definitiv din viaţă noastră ni se părea de neimaginat.

Fiţi fără grijă, laptele de caju este un înlocuitor minunat. La prima impresie aduce a lapte de vacă degresat, chiar are o nuanţă dulceagă.

Se face foarte uşor şi se poate folosi atât simplu, în cantităţi moderate, cât şi în diferite preparate culinare.

Eu folosesc 1/4 cană de nuci caju crude la 1 litru sau puţin peste 1 litru de apă. Laptele acesta apare ca laptele vacă degresat. Pentru o consistentă mai densă, asemănătoare laptelui de vacă normal, măriţi cantitatea de nuci caju până la 1 cană de nuci la 1 litru de apă sau chiar o cană şi jumătate de nuci caju.

Pentru a face laptele de caju, lăsăm nucile caju la înmuiat de seară până dimineaţă în apă.

Dimineaţa se aruncă apa de pe ele, se pun în blender cu 1 litru de apă proaspătă. Se lasă cam 1-2 minute în blender până când sunt complet mărunţite.

Se trece printr-o sită fină sau printr-o cârpă de lapte, ca acelea folosite la fabricarea caşului.

Se păstrează într-o sticlă la frigider cam 5 zile.

_DSC7085a