Am decis că dacă noua mea carte, “Răsfață-te în Bucătărie”, va ajunge în 10 țări diferite, voi face cadou tuturor încă una dintre rețetele mele preferate din această carte. A fost destul de greu să aleg doar o rețetă dar cred că aceasta va bucura cea mai multă lume pentru că asta îmi cereți de obicei. Un tort atât de asemănător cu torturile ușoare cu cremă încât cei cu restricții alimentare să nu se simtă deloc neglijați. Vă promit că această rețetă nu doar că îndeplinește aceste criterii dar va plăcea extrem de mult întregii familii și tuturor invitaților!

Mai multe rețete de acest fel găsiți în cartea mea sau în programul meu de implementare a Dietei Carbohidraților Specifici în varianta electronică.

Ia ceva mai mult timp de pregătire față de rețetele mele obișnuite dar orice fel de tort necesită mai mulți pași și mai mult timp.

Ideal este să pregătiți tortul cu o zi înainte și să îl păstrați la frigider. Are mai multă savoare a doua zi.

Ingrediente

Pentru blat-ingredientele de mai jos sunt pentru un singur blat. Se dublează pentru două blaturi sau se coc blaturile pe rând dacă avem un singur vas de copt.

  • 1 cană de făină de migdale
  • ¼ de cană de făină de cocos
  • ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 ouă
  • ¼ de cană de ghee
  • ¼ de linguriță de pudră de vanilie de Madagascar
  • ¼ de cană de miere de albine
  • 1 linguriță de coajă de lămâie

Pentru crema de vanilie

  • 10 gălbenușuri
  • 1 lingură de coajă de lămâie rasă
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • 3 linguri de miere de albine
  • 2 căni de cremă de cocos
  • ½ de păstaie de vanilie de Madagscar, tăiată în două pe lungime

Pentru glazură

  • 1 cană de unt de cacao
  • 1 cană de cremă de cocos
  • 2 linguri de miere de albine
  • ¼ de cană de unt de cocos
  • ½ de cană de zmeură proaspătă sau congelată
  • ½ de lingură de pudră de sfeclă roșie
  • 1 cană de zmeură proaspătă sau decongelată pentru cremă și décor
  • 1 lingură de fulgi de cocos pentru decor

Se pun toate ingredientele uscate pentru blat în robotul de bucătărie și se pulsează de câteva ori. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine.

Aluatul format se toarnă într-un vas rotund de copt pregătit pentru cuptor cu diametrul de 17 cm.

Se coace blatul timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, sau până când scobitoarea iese uscată din mijloc.

Se lasă la răcit și se repetă operațiunea cu aceleași ingrediente pentru cel de-al doilea blat.

Până când se răcesc blaturile se pregătește crema de vanilie și glazura.

Pentru cremă se amestecă toate ingredientele într-un vas în baie de aburi.

Cu vârful unui cuțit radeti conținutul din interiorul păstăii de vanilie. Puneți atât conținutul cât și păstaia așa cum este în vasul cu restul ingredientelor. Aveți grijă ca vasul în care amestecați ingredientele să nu atingă apa care fierbe în vasul de dedesupt. Amestecați ușor cu un tel în timp ce ingredientele fierb la foc mic-crema are nevoie de aproximativ 25-30 de minute în baie de aburi. Trebuie amestecat continuu când vedeți că începe să se îngroașă. După ce este gata fiartă și îngroșată, scoateți pastaia de vanilie și lăsați crema la răcit.

Odată răcită suficient încât să nu ardă turnați crema peste primul blat. Dacă rămâne cremă în plus puteți să o consumați cu fructe proaspete sau să o congelați pentru a o folosi ulterior. Ornați crema cu zmeură, așezând fructele pe rând în cerc, una lângă altă, până când nu mai aveți spațiu liber. Eu așez fructele în două poziții diferite una lângă altă-o bucată de zmeură cu vârful în sus iar cea de lângă ea cu vârful în jos. Astfel nu rămân spații goale și tortul este mai bogat în fructe.

Se pune blatul peste cremă și se lasă la frigider timp de 2 ore pentru a se răci și a se întări bine.

Glazura se pregătește tot în baie de aburi. Aveți grijă că vasul în care pregătiți glazura să nu atingă apa care fierbe dedesupt.

Se pune untul de cacao, untul de cocos și mierea și lasă la topit încet, în timp ce se amestecă cu un tel.

Zmeura se pune în robotul de bucătărie sau în blender și se face cremă. Se trece apoi printr-o sită și se strecoară de sâmburi. Se păstrează doar pulpa, fără sâmburi.

Când sunt topite și combinate se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine cu telul. Se lasă la răcit până când se îngroașă suficient încât să fie de consistența unei smântâni groase, pentru a se putea turna peste tort și a se glazura.

Se presară bucăți de zmeură și fulgii de cocos și se lasă la răcit în frigider.

După cum am menționat și la început, acest tort este mai delicios a doua zi.

Dacă ți-a plăcut această rețetă și dorești să citești mai multe despre noua carte a Danielei, intră aici sau dacă dorești să achiziționezi cartea, intră aici și plasează o comandă.