Acest tort l-am conceput pentru ziua mea de naștere-am decis că doresc să îmi fac eu singură tortul anul acesta și am mai decis că va fi un tort super sănătos, care să poată fi consumat de întreaga famile, indiferent de dieta pe care o urmează fiecare.

Așa că mi s-a părut cel mai potrivit să aleg un tort ușor, din fructe și caju, cu o crustă delicioasă,  ușor crocantă și ușor casantă.

Nu este o rețetă grea dar durează puțin până când se poate consuma-considerați o porție de răbdare de vreo două ore.  🙂

Eu am folosit o formă mai mică pentru tort, cu diametrul de 17 cm.

Ingredientele

Pentru crustă:

  • 1 cană și jumătate de nuci
  • 1/2 de cană de curmale fără sâmburi
  • 1 strop de sare de Himalaya

Pentru cele două straturi:

  • 2 căni de nuci caju, înmuiate de seara până dimineața în apă rece
  • 1/2 de cană de ulei de cocos fără gust și fără miros, topit
  • 1/2 de cană de crema de cocos
  • 1 cană și jumătate de fructe de pădure
  • 1 lingură de ștevie lichidă (sau 2 linguri de miere sau de îndulcitorul preferat)
  • 3 linguri de coajă de lămâie
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de gelatină
  • 2 linguri de apă plată

Se așează într-un vas cele două linguri de apă plată cu lingura de gelatină presărată peste apă și se lasă puțin deoparte.

Se pun toate ingredientele pentru crustă în robotul de bucătărie și se mărunțesc bine.

Se pregătește tava pentru tort cu puțină hârtie de copt și se presară compoziția în ea.

Se apasă cu degetele pentru a forma manual o crustă uniformă.

Se iau nucile caju și se aruncă apa de pe ele. Se pun în robotul de bucătărie împreună cu uleiul de cocos, cu ștevia lichidă sau indulcitorul preferat, crema de cocos și gelatina înmuiată în apă. Se mixează rapid până când devin toate o cremă fină.

Se împarte crema în două părți egale, jumătate din compoziție rămânând în robotul de bucătărie.

În robot se adaugă și fructele de pădure și se mai mixează puțin până când devin și ele parte din această cremă fină.

Se toarnă în vasul pentru tort și se lasă la frigider timp de aproximativ 5-10 minute.

Între timp se adaugă zeama și coaja de lămâie în vasul rămas cu jumătate din crema obținută și se amestecă totul manual.

Se presară ușor peste cele două straturi deja așezate și se lasă la frigider timp de o oră. Puteți presăra puține fructe de pădure și puțină coajă de lămâie deasupra.

Văasigur că va fi extrem de delicios și de hrănitor!

Soțul meu este un mare amator de dulciuri-mi-a mărturisit că nu i s-a părut suficient de dulce acest tort-puteți să gustați compoziția și să îndulciți după propriul vostru gust.

 

Este o rețetă aprobată în Dieta Carbohidraților Specifici, dieta Ketogenica, Gaps, dieta fără gluten și fără cazeină.