Masa de cacao
și diferența dintre masa de cacao și ciocolată
Ciocolata este unul dintre cele mai des râvnite plăceri, iar istoria consumului de cacao ne duce până în anul 1000 î.Hr., la cultura Olmeca, în Mexic.
În acea perioadă era folosită în principal pentru băuturile fortifiante. De-a lungul anilor, civilizația Maya și Aztecii au adoptat această utilizare în culturile lor. Cacao a devenit parte a ritualurilor ceremoniale, iar boabele de cacao au fost un mijloc de plată.
Arborele de cacao denumit și Theobroma sau Hrana Zeilori și are originea în Mexic dar a fost introdus în Asia și Africa de Vest prin colonii din diferite țări europene, deoarece a existat o mare cerere pentru ciocolată în Europa.
Această băutură miraculoasă a fost introdusă de către spanioli în Europa, în secolul al XVI-lea, după care aceasta a devenit atât de populară încât a determinat apariția unei întregi industrii.
Materia primă utilizată la producerea ciocolatei sunt boabele de cacao. Din acestea se extrage masa de cacao, folosită la fabricarea ciocolatei.
Există o diferență mare între ciocolata prelucrată și masa de cacao pură. În prelucrarea ciocolatei se folosesc tot felul de alte ingrediente care permit producerea la costuri reduse, ingrediente care nu sunt benefice sănătății, cum ar fi tot felul de aditivi, arome, potențiatori de gust, lapte praf, zahăr etc.
În schimb masa de cacao pură are extrem de multe beneficii pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională, beneficii demonstrate științific în repetate rânduri.
Are multe minerale și vitamine, precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, vitaminele A,C, E și cele din complexul B, este bogată în fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
Masa de cacao pură, organică, este bogată în polifenoli care susțin microbiomul intestinal și totodată sistemul imunitar.
Masa de cacao pură, nerafinată, conține mai mulți antioxidanți decât cele mai multe superalimente din lume.
Acești antioxidanți ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, protejează organismul împotriva apariției bolilor cardiovasculare prin efectul de curățare al vaselor de sânge și au un puternic rol antiinflamator.
De fapt, într-un studiu al Institutului Linus Pauling s-a descoperit că antioxidanții din cacao au redus incidența cancerului de sân și pancreatic în șoarecii de laborator.
S-a observat în studii repetate că substanțele active din cacao determină îmbunătățirea metabolizării zahărului din sânge și previn diabetul zaharat de tip II.
Consumul de cacao are un efect benefic asupra memoriei, demonstrându-se în repetate rânduri îmbunătățiri cognitive majore și chiar prevenirea bolii Alzheimer și a accidentelor vasculare în persoanele mai în vârstă.
Dar poate că una dintre cele mai surprinzătoare calități ale masei de cacao este faptul că stimulează chimicale benefice în organism, cum ar fi oxitocina, serotonina și dopamina, substanțe numite hormonii fericirii. Toate aceste chimicale dau senzația de bine, de bucurie, de plăcere, așa că ajută la combaterea depresiei și a stresului cronic.
Faptul că ne îndreptăm spre ciocolată în momente emoționale dificile are, deci, o explicație științifică.
Această descoperire m-a bucurat enorm pentru că nu doar că pot combate și preveni atâtea condiții nefaste organismului, dar nu trebuie să mă simt deloc vinovată că îmi acord această plăcere. Este chiar indicat ca persoanele peste 40 de ani să consume zilnic cacao pură pentru prevenirea celor enumerate mai sus.
O cană de cacao pe zi nu sună rău deloc, dar cel mai minunat lucru este că putem folosi masa de cacao în nenumărate rețete pentru a susține organismul, sufletul și mintea.
Ce binecuvântare să avem atâtea beneficii de la un singur copac!
În căutările mele, am dorit să folosesc doar cacao de calitate, pură, organică, crescută într-un mod sustenabil și comercializată doar de oameni frumoși. Și mi-am dorit ca atunci când găsesc acest produs, să îl pot împărtăși cu voi.
Boabele de cacao din care este extrasă masa de cacao Acasă la Daniela provin din climatul tropical din America de Sud (Ecuador). Păstăile de cacao din copac sunt recoltate manual, iar boabele crude sunt apoi curățate în apă naturală și selectate pentru cea mai bună calitate. Acest proces asigură păstrarea valorilor nutriționale, fără aditivi. Sunt certificate organic și sunt prelucrate de oameni minunați, cu dragoste pentru Natură.
Pentru conveniență, masa de cacao Acasă la Daniela a fost modelată sub formă de fulgi, astfel încât este foarte ușor să se măsoare cu precizie cantitățile.
Găsești nenumărate rețete pe blog sau în cartea mea, Delicii Fără Vină, pe care o poți accesa gratuit mai jos.
Dacă încă nu ai descărcat cartea Delicii Fără Vină, fă-o acum și descoperă nenumărate rețete de ciocolată sănătoase, energizante și reconfortante. 😊
Descarcă aici Delicii Fără Vină, o colecție delicioasă de rețete cu masă de cacao organică pură.