Una dintre reţetele preferate ale mamei mele era prăjitura „tăvălită„. Aşa-i spunea mama mea. Blat pufos, învelit în glazură de cacao şi apoi tăvălit în fulgi de cocos sau în nucă măcinată.
Nu ne mai săturam de ea! Ni se părea ceva incredibil de gustos!
Ulterior a devenit prăjitura preferată a lui Andrei. Şi a mâncat cu bucurie până când am descoperit intoleranţa la gluten.
Aşa că m-am gândit cum să o adaptez în aşa fel încât să fie la fel de delicioasă iar el să nu simtă diferenţa.
Şi pentru că avem uneori restricţii şi la cacao, am făcut glazura cu pudră de roşcove, dar voi puteţi să o modificaţi după propriul plac.
Ingrediente pentru blat:
- 1/2 cană făină de cocos
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 6 ouă
- 1/3 cană miere
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 4 linguri ulei de cocos (topit)
Ingrediente pentru glazură:
- 2 linguri de miere
- 1/4 cană pudra de roşcove (sau cacao)
- 2 linguri ulei de cocos (topit)
- 1/2 cană apă fierbinte
Amestecaţi într-un vas făina de cocos împreună cu bicarbonatul de sodiu şi asiguraţi–vă că nu sunt cocoloaşe.
În alt vas puneţi restul ingredientelor pentru blat sau dacă preferaţi, direct în blender. Amestecaţi bine ingredientele şi adăugaţi apoi făina de cocos şi bicarbonatul. Compoziţia trebuie să aibă o consistenţă cremoasă, ca o smântână groasă.
Puneţi-o într-un vas de copt în cuptorul preîncălzit şi coaceţi cam 20 de minute sau până când scobitoarea introdusă în mijloc rămâne uscată.
Aşteptaţi ca blatul să se răcească şi apoi tăiaţi-l în bucăţi mici, după preferinţă.
Într-un vas separat pregătiţi glazura adăugând toate ingredientele şi amestecându-le bine, până când se topeşte mierea şi se integrează uleiul de cocoa în compoziţie.
Înveliţi fiecare bucată în glazură şi apoi tăvăliţi-o prin fulgi de cocos. Eu am folosit o cană şi jumătate de fulgi de cocos la această reţetă.
Poftă bună!