Ciocolata a fost mereu o slăbiciune delicioasă la noi în familie. Tatăl meu, în special, adoră ciocolata și nu o refuză niciodată.
Tatăl meu a fost mereu un om strict, iar relația dintre noi doi a fost mereu complicată. În ultimii ani însă, am reușit să depășim momentele noastre de criză și să descoperim o nouă relație, mai caldă și mai blândă.
Cum scriam în articolul meu, despre iertarea și eliberarea sufletească, odată ce ajungi să ierți, te eliberezi atât pe tine, cât și relația care te condiționa la suferință. Și apare posibilitatea unei relații noi, construite pe acceptare și pe iubirea necondiționată. Până la urmă, gestionarea emoțiilor este un lucru care se învață.
Tatăl meu a trecut prin multă suferință, iar în momentul în care am conceput această rețetă, exista posibilitatea că el să treacă la Cer.
Și în acel moment am decis să păstrez cu mine doar amintirile frumoase, pline de bucurie și de lumină.
Am creat această rețetă pentru el, poate din teama de a nu i se șterge numele și de a nu i se pierde urma în eternitate. Poate din dorința egoului, de a păstra vii acele amintiri frumoase, cu fiecare îmbucătură. Sau poate pur și simplu din nevoia de a fi acolo pentru el, într-un moment în care mă simțeam neputincioasă.
Indiferent de motivele sufletului meu, această rețetă a ieșit absolut delicioasă și până acum pot spune că este cea mai bună tartă pe care am conceput-o vreodată. Este plină de savoare, bogată în nutrienți și este o adevărată plăcere pentru papilele gustative.
Am folosit masă de cacao organică, care are nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională.
Există o diferență mare între ciocolata prelucrată și masa de cacao pură. În prelucrarea ciocolatei se folosesc tot felul de alte ingrediente care permit producerea la costuri reduse.
Masa de cacao pură, organică, este bogată în polifenoli care susțin microbiomul intestinal și totodată sistemul imunitar.
Masa de cacao pură, nerafinată, conține mai mulți antioxidanți decât cele mai multe superalimente din lume. De fapt, într-un studiu al Institutului Linus Pauling s-a descoperit că antioxidanții din cacao au redus incidența cancerului de sân și pancreatic în șoarecii de laborator.
Dar poate că una dintre cele mai surprinzătoare calități este faptul că stimulează chimicale benefice în organism, cum ar fi oxitocina, serotonina și dopamina. Toate aceste chimicale dau senzația de bine, de bucurie, de plăcere.
Faptul că ne îndreptăm spre ciocolată în momente emoționale dificile are și o explicație științifică.
Această rețetă a fost creația sufletului meu într-un moment de cumpănă și recunosc că m-a ajutat mult. Nu doar simplul gest de a prepara această tarta cât și deliciul gustului. Am găsit aceste lucruri reconfortante.
Sper ca în cazul tău, să fie un prilej de bucurie, să gătești acest desert cu intenția de a oferi celor dragi o bucățică de savoare.
Pentru a pregăti tarta ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru crustă:
- 2 căni de făină de migdale
- 1 cană de alune decojite și prăjite
- 2 linguri de cacao
- 1 strop de sare de Himalaya
- ½ de linguriță de praf de vanilie de Madagascar (opțional)
- 1 lingură de miere de albine
- 2 ouă
Pentru umplutură
- 1 cană și ½ de masă de cacao pură, organică, neprelucrată
- ½ de cană de unt de migdale (200 grame)
- ¼ de cană de miere de albine plus încă o lingură
- 1 cană de cremă de cocoș
- 2 curmale proaspete, tăiate mărunt
Pentru décor
- 2-3 curmale, depinde de dimensiune și de imaginație
- câteva alune întregi
- câteva petale de flori comestibile sau afine
Preparare
Alunele se prăjesc ușor într-o tigaie, la foc mediu, timp de câteva minute. În cazul în care deja sunt cumpărate prăjite, se pun direct în robotul de bucătărie și se mărunțesc bine.
Se adaugă făina de migdale, vanilia, lingurile de cacao și sarea și se pulsează de câteva ori. Apoi se adaugă ouăle și mierea și se încorporează până se formează aluatul.
Vei vedea că aluatul începe să se adune ca o minge, în robotul de bucătărie.
Pregătește un vas pentru tartă și preincalzeste cuptorul la foc mediu, sau la 150 grade Celsius. Unge vasul cu puțin ulei de cocos sau ghee și așează aluatul manual, modelându-l cu degetele.
Când e gata așezat, înțeapă-l cu o furculiță pentru a evita bulele de aer.
Se coace timp de aproximativ 10 minute.
Între timp, prepară umplutura.
Într-un vas bain-marie se topește la foc mediu masa de cacao, amestecând ușor cu un tel. Atenție ca vasul să nu atingă apa ce fierbe dedesupt. Se topește la temperatura aburilor.
Într-o tigaie separată, se gătesc curmalele cu lingura de miere timp de câteva minute, la foc mediu, până când mierea face bulbuci și începe să se caramelizeze. Se ia de pe foc și se lasă deoparte.
Când masa de cacao este topită se ia de pe foc și se adaugă toate celelalte ingrediente, amestecând ușor cu un tel și apoi cu o lingură, când se adaugă curmalele caramelizate.
Se lasă la răcit timp de 2 ore, după care se ornează după plac.
Se servește după răcire și se păstrează bine la frigider timp de câteva zile.