Se pare că prima dovadă scrisă legată de existenţa oţetului vine din anii 5000 î.Hr. când Babilonienii făceau oţet din curmale, pe care îl foloseau ca şi conservant sau îl consumau în mâncare.
Urme de oţet s-au găsit şi în Egipt în anii 3000 î.Hr. şi chiar în China în anii 1200 î.Hr..
În antichitate, Hipocrate folosea oţetul pentru tratarea rănilor şi recomanda oţetul cu miere în tratarea diferitelor boli, inclusiv răceli şi tuse.
Folosit şi în dezinfectarea casei, în prezent s-au efectuat numeroase studii care atestă că oţetul este eficient nu doar împotriva mucegaiului ci şi împotriva multor bacterii, inclusiv Escherichia coli O157:H7 şi chiar s-a dovedit a fi un puternic dezinfectant tuberculocid.
Într-un studiu publicat de către Societatea Americană de Microbiologie se susţine că: “oţetul a fost folosit de mii de ani ca un dezinfectant comun , dar în cazul în care poate ucide micobacteriile , bacteriile cele mai rezistente la dezinfectant , se dovedeşte a fi un biocid eficient la scară largă, economic şi cu potenţial util în setările de îngrijire a sănătăţii şi în laboratoare, mai ales în ţările cu resurse sărace” .
Pentru cei care doresc să încerce un produs natural şi eficient în curăţenia casei, vă ofer reţeta de mai jos.
Cel mai bun tip de oţet pentru această reţetă este oţetul alb.
• 500 ml oţet alb infuzat
• 2 lămâi
• coaja unei portocale
• 1 borcan de sticlă
• 10 picături ulei esenţial de lămâie
• 500 ml apă plată
Se taie lămâiele felii şi se curaţă portocala de coajă. Lămâile felii şi coaja portocalei se pun într-un borcan de sticlă peste care se toarnă oţetul. Se închide şi se lasă la infuzat timp de 2-3 săptămâni, la soare.
Când este gata infuzat, se strecoară oţetul într-o sticlă sau direct în containerul în pe care îl veţi folosi.
La 500 ml oţet infuzat se adaugă 500 ml apă plata şi 10-15 picături de ulei esenţial de lămâie.
Este preferabil să nu expuneţi la soare produsul final deoarece uleiurile esenţiale sunt sensibile şi se oxidează. Păstraţi sticla într-un dulap ferit de lumină, la temperatura camerei.
Acesta este un spray universal, îl puteţi folosi pe orice tip de suprafeţe, mai puţin pe marmură, cu diferite utilizări: pentru curăţarea obiectelor din bucătărie, a geamurilor, covoarelor, în baie, pe mobilă etc.