_DSC3628ab
Ciocolată caldă cu bezele moi

Data

Recunosc că una dintre slăbiciunile casei noastre este ciocolata. Ne place la nebunie și mi-am dat seama că este destul de greu să găsesc o sursă pură de ciocolată organică, realizată din boabe crude de cacao.

Așa că încerc diverse rețete pentru variante de ciocolată care să fie hrănitoare și delicioase dar cu beneficii pentru sănătate.

Boabele de cacao crude și organice au nenumărate calități antioxidante fiind bogate în polifenoli. Aceștia susțin printre altele și activitatea inimii, sunt antibacterieni, antitumorali, antiinflamatori.

Boabele de cacao crude sunt bogate în minerale esențiale precum calciu, magneziu, zinc, fier, în vitamine și grăsimi mononesaturate și totodată ajută la diversificarea microbiomului intestinal, după cum spun multe studii științifice despre care puteți citi și aici.

Este important de înțeles doar că nu orice fel de ciocolată este benefică pentru consum, majoritatea formelor de ciocolată comercializate la noi sunt pline de zahăr, de E-uri și de diverse ingrediente carcinogene. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a publicat în repetate rânduri articole în care atrage atenția asupra elementelor nocive găsite în diversele sortimente de ciocolată din comerț.

Deși în această rețetă de ciocolată caldă se regăsesc toate beneficiile enumerate mai sus, nu o recomand celor care implementează acum Dieta Carbohidraților Specifici datorită amidonului din pudra de arrow. Este o formă de amidon ușor de digerat dar nu pentru cei care suferă de boli intestinale grave sau cei cu intestine permeabile.

Nu o recomand nici celor care urmează un tratament homeopat pentru că poate antidota remediile homeopate. Puteți în schimb consuma această ciocolată falsă cu frișcă, vă asigur că este un înlocuitor excelent!

Pentru cei care pot digera amidonul vă promit că este o rețetă absolut delicioasă, ușoară și extrem de reconfortantă în zilele reci de iarnă.

Noi avem deja o tradiție în care consumăm această ciocolată caldă la fiecare Crăciun, tolăniți sub o pătură, pe canapea, urmărind filmele noastre preferate se sezon. 🙂

Ingrediente:

Pentru ciocolata caldă:

  • 2 căni lapte de caju
  • 2 linguri de miere
  • 3 linguri unt de cacao
  • 2 linguri pudră de caco crudă (puteți să o faceți acasă din boabe crude de cacao)
  • 1/2 linguriţă pudră de vanilie
  • linguriţă și jumătate de pudră de arrow

Pentru bezele:

  • 2 albușuri de ou
  • 1/4 de cană de miere plus încă o lingură
  • 1 strop de sare de Himalaya
  • 1 linguriță de pudra de sfeclă roșie (opțional, pentru culoare)

Modul de preparare:

Începeți prin a face bezelele, pentru că iau cam o zi întreagă până sunt gata. Deși sunt simplu de realizat, au nevoie să stea în deshidrator timp de 20-24 de ore.

Lăsați albușurile de ou la temperatura camerei timp de  15-30 de minute. Apoi bateți-le cu un mixer manual împreună cu mierea și sarea în baie de aburi. Aveți grijă ca vasul în care le bateți spumă să nu atingă apa care fierbe dedesupt. Mixați până când vedeți că încep să se îngroașă dar nu mai mult de 4-5 minute, pentru a nu se găti în totalitate. Eu întotdeauna fac asta după ochi, dar voi puteți măsura și temperatura compoziției dacă doriți-să nu depășească 60 de grade celsius.

Luați vasul de pe baia de aburi și mixați în continuare la viteză maximă, până când compoziția devine spumă bine închegată-cam 10 minute.

Împărțiți compoziția în două părți egale. La una dintre ele adăugați o linguriță de pudră de sfeclă roșie pentru o culoare ușor rozalie și integrați-o bine cu mixerul (opțional).

Mutați compoziția într-o pungă de patiserie și faceți formele de dimensiuni potrivite pentru o cană de ciocolată caldă.

Mutați-le în deshidrator timp de 20-24 de ore, la temperaturi de 45-50 de grade, în funcție de setările deshidratorului vostru.

Eu am experimentat cu deshidratoare diferite și nu am obținut aceeași constituție la final. Uneori tind să rămână lipicioase dacă nu sunt deshidratate la temperatura potrivită, dar în ciocolata caldă au același gust și aceeași textură irezistibilă.

Le puteți păstra la firgider într-un container închis ermetic timp de 4-5 zile. Dacă tind să se înmoaie puțin le puteți lăsa în deshidrator pentru încă o oră.

Bezelele se pot coace și în cuptor, la foc minim, doar că devin maronii datorită mierii din compoziție.

Pentru ciocolata caldă puneţi într-un vas, la foc mic, untul de cacao şi mierea, până când se topesc împreunăAdăugaţi toate ingredientele şi lăsaţi-le  fiarbă împreună cam două-trei minute, în timp ce amestecați ușor totul cu un tel.

Luaţi de pe foc şi aşteptaţi  se răcească suficient încât  fie servită.

Adăugați bezelele și așteptați să se topească ușor.

Spuneți-mi acum, când ați mai băut o ciocolată caldă atât de plină de savoare? 🙂

 

Lasă un răspuns

Mai multe
articole