A trecut ceva vreme de când Alex poate consuma cam orice aliment dar gluten nu consumă niciodată, iar noi, ca familie, evităm glutenul pe cât de mult posibil.
În general grânele pot fi extrem de inflamatoare, așa că sunt mereu în căutare de idei pentru rețete noi, cât mai bogate în nutrienți și mai lipsite de orice elemente nocive.
Îmi place să petrec cât mai puțin timp la pregătirea rețetelor, așa că de obicei vreau ceva simplu și rapid.
Rețeta de mai jos a fost inspirată de grădina mea dar și de nenumărate idei de pe internet, unde diverși patiseri pun accent pe creativitate. De aceasta din urmă nu ducem lipsă nici unul din familie 🙂
Atât copiii cât și soțul meu au contribuit cu câte o idee legată de aspect. Ne-am uitat ce avem prin casă și am cules câte ceva în grădină.
Vă sugerez să vă lăsați imaginația liberă și veți fi surprinși de rezultate.
Ca ingredient de bază am folosit pentru prima dată făina de Cassava, care este poate mai puțin cunoscută la noi dar des folosită în dietele fără grâne, cum ar fi cea Paleo sau AIP.
Făina de Cassava este o făină integrală a rădăcinii de Cassava, o plantă fibroasă din America de Sud. A nu se confunda cu făina de Tapioca, extrasă din aceeași rădăcină, dar din care se reține doar amidonul.
Deși nu este recomandată deloc în Dieta Carbohidraților Specifici datorită aportului mare de amidon și fibre, făina de Cassava nu conține gluten, nu conține grâne, nuci sau semințe, este slab calorică dar bogată în potasiu, magneziu, mangan, cupru, zinc, vitaminele A, B și C.
Totodată, făina de Cassava conține amidon rezistent, benefic digestiei și microbiomului, odată ce inflamația a fost stopată și intestinul s-a refăcut.
Amidonul rezistent nu eliberează glucoza în intestinul subțire, ci ajunge mai degrabă în colon, unde este consumat sau fermentat de bacterii benefice organismului.
Aceste bacterii, la rândul lor, produc acizi grași cu lanț scurt și butirat, extrem de important pentru producerea de energie pentru celulele intestinale dar și pentru prevenția cancerului de colon și pentru creșterea numărului de bacterii benefice.
Făina de Cassava este benefică dietei fără gluten, este benefică celiacilor dar și tuturor celor care adoptă o dietă antiinflamatoare.
Eu am combinat-o aici cu făina de migdale dar și de una singură a ieșit la fel de gustoasă. Pentru o textură mai „pufoasă” puteți înlocui făina de migdale cu cea de cocos. Nu uitați însă că făina de cocos absoarbe mult lichid, deci probabil că ar fi nevoie de jumătate din cantitatea de făină de migdale și probabil de mai multă apă.
Oricum, rezultatul a fost o adevărată operă de artă, cu un gust deosebit.
Ingrediente
- 1 cană de făină de Cassava
- 1/2 cană făină de migdale
- 1/2 de linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 de linguriță de sare de Himalaya
- 2 ouă
- 1/4 de cană de ghee topit
- 1/4 de cană de ulei de măsline
- 1 cană și jumătate de apă plată
- 1 linguriță de ierburi aromatice, tocate (eu am folosit rozmarin și oregano din grădină)
Decor
- roșii cherry
- ardei galben sau roșu
- măsline
- frunze de pătrunjel
- frunze de țelină
- frunze de dafin sau de busuioc
- flori comestibile
- fructe deshidratate
- semințe
Mod de preparare
Se amestecă într-un vas toate ingredientele uscate.
Se adaugă ouăle și se bat bine. Asigurați-vă cu o furculiță ca nu se fac cocoloașe.
Turnați ghee-ul și uleiul de măsline peste compoziție și amestecați bine cu degetele. Adaugați apa puțin câte puțin și încoporați-o în aluat.
Aluatul trebuie să ajungă la consistența nisipului umed.
Așezați-l într-o tavă pregătită cu hârtie de copt și modelați-l manual.
Ornați după propriul plac dând frâu liber imaginației.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 150 °C sau la foc mediu, timp de aproximativ 50 de minute sau până când scobitoarea inserată în centru iese curată.
Partea mea preferată a fost să implic familia în acest joc.
Ne-am bucurat de darurile grădinii și am petrecut o dimineață minunată împreună.
Vă invit să vă bucurați și voi și să găsiți frumusețe în detaliile care vă înconjoară.