Pâine artizanală fără gluten, grâne, amidon, lactate, drojdie sau zahăr

Data

Unul dintre visele mele a fost să reușesc să fac o pâine artizanală fără gluten, grâne, amidon, lactate, drojdie sau zahăr, cu miros autentic de pâine , care să arate și să aibă gust de pâine și o textură asemănătoare amintirilor mele din copilărie.

Această rețetă a venit ca o inspirație profundă, pentru care sunt extrem de recunoscătoare.

Crește în cuptor, ca o pâine obișnuită, se poate prăji ușor în tigaie sau în prăjitorul de pâine, are o textură minunată și un gust deosebit.

Este benefică tuturor celor care se află pe o dietă antiinflamatoare, permisă în Dieta Carbohidraților Specifici, GAPS, Paleo, ketogenică.

Nu conține grâne deci nici gluten, nu conține amidon, drojdie, lactate sau zahăr. Este făcută din ingrediente naturale, fără conservanți și are un gust divin.

Din această rețetă ies două pâini mai mici-eu cel puțin așa le-am făcut, iar una dintre ele am și pus-o la congelat.

Voi puteți încerca să faceți o pâine mai mare dar sincer nu vă recomand pentru că nu aveți nevoie de o cantitate mare pentru consum, făina de migdale fiind extrem de concentrată în nutrienți.

Aveți nevoie de câteva ingrediente și de răbdare la partea cu „frământatul” pentru că acolo trebuie să aveți puțină grijă, să încorporați ușor surplusul de făină de cocos. Acesta este secretul texturii ferme dar pufoase în același timp.

Această rețetă este cadoul meu pentru voi toți, sper să vă placă și vouă la fel de mult. Rețeta face parte din cartea mea „Pâine pentru Dieta Carbohidraților Specifici” pe care o găsiți ca bonus în Primul Program de Implementare a Dietei Carbohidraților Specifici fără Lactate, lansat deja în România. Programul se poate accesa aici.

Aștept impresiile voastre mai jos.

Ingrediente

  • 2 căni de făină de migdale
  • ½ de linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ½ de linguriță de sare de Himalaya
  • 3 ouă-separate albușurile de gălbenușuri
  • ¼ de cană de unt de caju
  • ½ de cană de ulei de cocos topit, fără gust sau miros
  • ¼ de cană de apă plată
  • ¼ de cană de făină de cocos-împărțită în două părți egale

Toate ingredientele cu excepția albuşurilor și a făinii de cocos se pun în robotul de bucătărie și se mixează până când se obține aluatul.

Într-un vas se bat albușurile spumă. Se încorporează în aluat manual, cu un tel.

Aluatul va ieși moale. Se presară câte puțin din jumătatea cantității de făină de cocos peste aluat și cu degetele de la o mâna se frământă ușor, ca și când ar fi pâinea clasică, ce necesită frământare. Se frământă încet, ridicând ușor aluatul în sus cu cele 4 degete. Se presară încă puțină făină de cocos și se repetă. Aceste mișcări absorb excesul de umezeală iar aluatul devine mai vâscos.

Se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Se presară puțină făină de cocos peste hârtia de copt. Se împarte aluatul în două și cu mâinile umede se formează două mingi din aluat. Se presară restul făinii de cocos deasupra.

Se suflă excesul de făină de cocos de pe hârtia de copt, pentru că altfel se va arde în timpul coacerii. Se poate face o cruce în mijloc-opțional, cu un cuțit, pentru a permite pâinii să se desfacă și să ofere un aspect artizanal.

Pâinea se coace în cuptorul preîncălzit timp de 35 de minute. Se lasă la răcit pe un grătar și se șterge ușor cu mâna excesul de făină de cocos de deasupra.

 

Această pâine este deosebit de savuroasă a doua zi.

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

13 răspunsuri

    1. Buna Andrea,
      Se pare ca nu se coace suficient de bine-cuptorul trebuie sa fie preincalzit si depinde de locul in care traiesti si de clima, de anotimp. Stiu ca pare ciudat dar aceasta reteta am creat-o in vara, cand aerul era cald, cuptorul se incalzea repede si umezeala era redusa.
      Incearca sa lasi mai mult timp la copt-poate depinde si de cuptorul folosit. Eu folosesc cuptor obisnuit, pe gaz.

    1. Buna Oana,
      Nu am incercat niciodata decat in cuptorul de la aragaz. Cred ca va trebui sa testezi la foc mediu si sa urmaresti dupa aproximativ 20 de minute. Poate revii si ne spui si noua cum a iesit 🙂

Lasă un răspuns

Mai multe
articole