Bezele moi fără zahăr şi fără amidon

Data

Nu ştiu dacă v-am mai povestit despre timpul petrecut în insulele Cayman, unde am locuit timp 7 ani de zile. Adică pe o insulă tropicală la sud de Florida.

Pe lângă plaja minunată şi apele cristaline, ne-a influenţat mult şi cultura americană, pentru că era prezentă peste tot în viaţa insulară, inclusiv în gastronomie şi în obiceiurile culinare.
Andrei a îndrăgit bezelele moi din prima clipă. Adora pur şi simplu să le consume în ciocolată caldă sau în vestitele S’mores-mini sandwich-uri dulci şi printre altele, recunosc, una dintre slăbiciunile mele.

După ce am introdus Dieta Carbohidraţilor Specifici în viaţa noastră, am căutat să înlocuiesc siropul de porumb, zahărul, amidonul şi coloranţii din bezelele din comerţ, aşa că am fost nevoită să fac acasă acest desert delicios şi pufos.

Vă asigur că nu este complicat doar că trebuie să acordaţi puţin mai multă atenţie temperaturii şi metodei de preparare.

Vă sugerez să cumpăraţi un termometru pentru gătit, ca să nu depăşiţi momentul în care este recomandat să luaţi amestecul pentru bezele de pe foc. Eu folosesc un termometru cu laser şi mă ajută mult dar orice variantă pentru cofetărie/patiserie este potrivită.

Totodată, dacă aveţi un mixer static cu bol fix va face muncă mai uşoară şi bezelele ies şi mai pufoase, dar nu este neapărat necesar. Eu am folosit un mixer manual clasic şi m-am descurcat foarte bine.

Ingredientele sunt foarte simple:

  • 1 cană de apă plată
  • 3 linguri de gelatină provenită de la vaci crescute pe păşune, fără hormoni şi fără chimicale
  • 1 cană şi 1 lingură de miere de albine
  • 2 linguriţe de esenţă de vanilie
  • 1/4 linguriţă de sare de Himalaya
  • 2 linguri de făina de cocos (ca să presăraţi peste bezele)

Împărţiţi în două cana de apă.

Puneţi jumătate direct în bolul în care veţi mixa amestecul după ce fierbe. Presăraţi cele trei linguri de gelatină deasupra şi lăsaţi-o să „înflorească” până când fierbeţi compoziţia pentru bezele.

Între timp puneţi într-un vas la fiert mierea împreună cu cealaltă jumătate de cană de apă. Aveţi nevoie de un vas înalt sau de un vas mai mare pentru că fierbe cu multă spumă.

Amestecaţi din când în când, verificând temperatura. Aveţi grijă să nu treacă de 115 grade Celsius. Pentru a atinge această temperatură compoziţia trebuie să fiarbă pentru aproximativ 10-12 minute.

În timpul acesta pregătiţi vasul în care veţi lasă bezelele la întărit. Pregătiţi un vas care să permită suficientă înălţime-dacă faceţi o singură porţie pregătiţi un vas mai mic pentru a oferi mai multă înălţime când turnaţi compoziţia, altfel bezelele vor ieşi subţiri când le tăiaţi.

Puneţi în vas hârtie de copt care să acopere vasul în întregime şi presăraţi peste ea o lingură de făină de cocos-altfel bezelele vor fi extrem de lipicioase.

Când ajunge la 115 grade Celsius sau aproape de 115 grade, luaţi amestecul de pe foc.

Treptat, puţin câte puţin, turnaţi peste vasul cu jumătatea de cană de apă şi gelatină şi mixaţi continuu. Dacă folosiţi un mixer static cu bol fix, porniţi-l la minim şi adăugaţi încet amestecul în bol.

Dacă folosiţi un mixer manual, turnaţi din amestec încet, în timp ce mixaţi pe cea mai mică viteză. Puteţi creşte viteza după ce aţi încorporat tot amestecul.

La această fază adăugaţi esenţa de vanilie.

Mixaţi până când întreaga compoziţie se deschide mult la culoare, îşi măreşte volumul, devine vâscoasă şi lipicioasă.

Luaţi compoziţia şi folosindu-vă de o spatulă turnaţi-o în vasul deja pregătit şi cu mişcări rapide nivelaţi totul-se întăreşte deja şi este extrem de lipicioasă.

Presăraţi uniform cealaltă lingură de făină de cocos peste întreaga compoziţie.


Lăsaţi să se aşeze şi să se întărească timp de aproximativ 4 ore, la temperatura camerei.

După cele 4 ore, tăiaţi în bucăţi de dimensiunea preferată, cu un cuţit bine ascuţit. Mai presăraţi făină de cocos pe margini pentru că ele rămân lipicioase.

Păstraţi-le la frigider, într-un container închis ermetic, timp de 4 zile.

Dacă doriţi bezelele albe, folosiţi miere de albine cât mai deschisă la culoare, cum ar fi cea de salcâm. Eu folosesc miere de calitate şi nu mă preocupă prea tare aspectul, deşi uneori îmi place să experimentez din acest punct de vedere.

Eu dublez întotdeauna ingredientele şi fac câte două porţii o dată. Vă sugerez să faceţi la fel pentru că se consumă repede. 🙂

 

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Mai multe
articole