Vă întrebaţi ce aţi putea face într-o zi de duminică ploioasă şi friguroasă? Bombe de baie aromate şi colorate, împreună cu copilul de 9 ani care adoră băile relaxante, la fel ca mama sa. 🙂
Bombele de baie sunt în mare un amestec de ingrediente acidulate şi mi se par absolut geniale, dacă ar fi să mă întrebaţi pe mine. Odată puse în apă, bicarbonatul de sodiu reacţionează cu acidul citric pentru a elibera dioxid de carbon şi totodată restul ingredientelor, cum ar fi săruri, uleiuri esenţiale, uleiuri hidratante sau detoxifiante. Aici este important să cunoaşteţi ce fel de ingrediente s-au folosit pentru a ne răsfăţa simţurile. Nu uitaţi că absolut orice puneţi în apă se absoarbe în mai puţin de un minut şi ajunge în fluxul sanguin. Cunoscând acest fapt, îmi place să ştiu exact ce ingrediente au produsele pe care le folosesc, atât eu personal cât şi familia mea.
Multe dintre bombele de baie din comerţ au o mulţime de ingrediente care pot dăuna organismului, în special celor cu piele sensibilă sau alergii, cum ar fi coloranţi artificiali, sau parfumuri, ingrediente ca linalool sau alpha-isomethyl ionone, cu grad mare de toxicitate în peste 16 experimente de laborator.
De aceea vă sfătuiesc să citiţi ingredientele şi să alegeţi cu grijă produsele cu care vă îngrijiţi pielea.
Aceste bombe de baie pe care le-am realizat în casă sunt absolut naturale şi pline de bunătăţi pentru corp, minte şi suflet!
Am ales o combinaţie care să fie un deliciu pentru simţuri dar totodată să aibă şi efect terapeutic. Am adăugat la bicarbonatul de sodiu şi acidul citric săruri Epsom şi ulei esenţial de lavandă.
Sărurile Epsom sunt de fapt o acumulare naturală de sulfat de magneziu, denumirea provenind de la minele Epsom din Anglia, unde au fost iniţial exploatate. Acestea se asimilează foarte uşor prin piele şi au nenumărate efecte benefice asupra sănătăţii umane. Se ştie că magneziul reglementează activitatea a peste 325 de enzime în organism, reduce inflamaţia, îmbunătăţeşte sistemul vascular şi ajută la funcţionarea inimii prin prevenirea rigidizării arterelor, îmbunătăţeşte funcţionarea muşchilor şi a nervilor, iar sulfaţii ajută în absorbţia de substanţe nutritive, la eliminarea toxinelor, şi la ameliorarea migrenelor. Sărurile Epsom pot ajuta în cazuri de eczemă sau psoriazis.
Totodată, ce mi s-a părut interesant a fost faptul că în urma acestui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, se pare că 68% din populaţie consumă cu aproximativ 19% mai puţin magneziu decât doza zilnică recomandată, crescându–şi astfel riscul pentru diferite probleme de sănătate. Poate că o baie cu săruri Epsom din când în când ar fi chiar o idee bună!
Uleiul de lavandă, la fel ca şi sărurile Epsom, are efect relaxant, reduce stresul şi anxietatea, ajută în cazuri de eczemă sau psoriazis şi ameliorează migrenele. Pe lângă toate acestea, are un rol important pentru sistemul imunitar deoarece ajută organismul să producă antioxidanţi puternici la doar 22 de ore de la folosirea sa.
Sperând că vi se par şi vouă la fel de interesante aceste lucruri, vă las cu reţeta de mai jos.
- 1 cană bicarbonat de sodiu
- 1/2 cană acid citric (sare de lămâie)
- 1/2 cană săruri Epsom (cunoscute şi ca şi sare amară)
- 1/2 cană amidon de porumb (opţional, ajută să ţină ingredientele împreună-eu am folosit ecologic, nemodificat genetic)
- colorant alimentar sau cristale de mica (opţional, pentru culoare-eu am folosit cristale de mică naturală, pentru produse cosmetice)
- 2 linguri şi jumătate ulei de cocos (topit)
- 1 lingură şi jumătate ulei esenţial de lavandă
- apă de hamamelis, într-o sticlă cu spray (cu efect tonic, astringent şi purifiant)
Se amestecă ingredientele uscate într-un vas-preferabil de sticlă sau de porţelan. Amestecaţi bine pentru a nu permite formarea de cocoloaşe.
În alt vas amestecaţi bine ingredientele ude. Adăugaţi-le peste cele uscate folosind un tel şi amestecând continuu pentru a evita o eventuală reacţie a ingredientelor.
Stropiţi doar câte un pic de apă de hamamelis din sticla cu spray, până când ajungeţi la consistenţa nisipului ud. Când aţi ajuns acolo, combinaţia obţinută se poate turna în forme.
Noi am folosit nişte forme de globuri de pom din plastic, dar voi puteţi folosi orice formă preferaţi, inclusiv cele din silicon. Dacă doriţi şi voi forme ca ale noastre dar nu le aveţi la îndemână, puteţi pur şi simplu să tăiaţi în jumătate, cu mare grijă, un glob de pom obişnuit din plastic dur şi să le folosiţi pe acelea.
Important este ca atunci când adăugaţi compoziţia în forme să puneţi presiune pe ea, să rămână cât mai compactă.
Am adăugat flori uscate de lavandă în forme, peste care am pus compoziţia şi am apăsat bine, mişcând uşor mâinile pentru a elimina excesul de pe margini.
Apoi, cu o lingură, am bătut uşor deasupra globului închis şi desfăcut prima jumătate, repetând mişcarea şi cu cealaltă jumătate.
Bombele de baie astfel obţinute le-am lăsat pe masă, la uscat, timp de două zile. Apoi, după ce ne-am relaxat şi ne-am detoxifiat pe rând , le-am învelit bine în folie alimentară pe cele pe care le vom folosi mai târziu, pentru a nu permite umezelii să pătrundă înăuntrul lor.
14 răspunsuri
Buna! As dori sa stiu cate bombe de baie iti ies tie cu forma ta din aceste ingrediente. As dori sa le daruiesc ca marturii de nunta! Multumsc din suflet!
Buna Madalina, imi cer scuze, abea acum mi-a aparut comentariul tau. Au iesit 4 bombe mari de baie si una mica. Sunt si forme mai micute, ale mele sunt destul de mari-sincer cred ca o idee mai mici era suficient pentru o experienta spa minunata! 🙂
Felicitari pentru nunta! Daca ai poze, arata-ne si noua cum ti-au iesit.
E foarte important de mentinut ca trebuie sa stii si ce se afla in uleiul esential pentru ca atunci cand iti trebuie o cantitate mare inseamna ca uleiul nu este pur/nu este esenta. De exemplu, atunci cand folosesti uleiurile esentiale de la Young Living iti trebuie doar 10-15 picaturi in functie de cat de puternic vrei sa fie mirosul si au si valoare terapeutica.
Da, asa este. Depinde de ulei si de ceea ce indica producatorul. Si apropo de uleiurile esentiale, ador Young Living! 🙂
De unde pot cumpara acele saruri Epsom in Romania?
Buna Daniela,
Eu le-am gasit prin farmacii sau pe internet.
Super idee!
Multumesc, personal le ador! 🙂
Buna! Pot inlocui apa de hammamelis cu apa normala? Multumesc 🙂
Buna Andreea, poti incerca, desigur, dar nu va „tine” la fel de bine. Trebuie sa le lasi sa se usuce bine si sa te asiguri ca apesi bine cand le formezi. Poti sa ne spui si noua cum ti-au iesit. 🙂
Esti sigura ca nu e apă de hamelis nu hamamelis?
Da, sunt sigura 🙂
Buna seara
Am făcut și eu dar mi S au crăpat ,nu știu de ce,ce am făcut greșit.
Buna Anca,
Cred ca nu ai avut suficient de multa umezeala la ele-uneori depinde si de temperatura din incapere dar se poate ca amidonul pe care l-ai folosit sa fi absorbit mai multa umezeala. Totodata, este important sa fie bine stranse in forme si lasate usor sa se intareasca timp de 24-48 de ore. Trebuie sa simti compozitia ca nisipul umed care isi pastreaza forma in castelul de nisip 🙂