Bombe de baie pentru relaxare şi detoxifiere

Data

 întrebaţi ce aţi putea face într-o zi de duminică ploioasă şi friguroasă? Bombe de baie aromate şi colorate, împreună cu copilul de 9 ani care adoră băile relaxante, la fel ca mama sa. 🙂

Bombele de baie sunt în mare un amestec de ingrediente acidulate şi mi se par absolut geniale, dacă ar fi întrebaţi pe mine. Odată puse în apă, bicarbonatul de sodiu reacţionează cu acidul citric pentru a elibera dioxid de carbon şi totodată restul ingredientelor, cum ar fi săruri, uleiuri esenţiale, uleiuri hidratante sau detoxifiante. Aici este important cunoaşteţi ce fel de ingrediente s-au folosit pentru a ne răsfăţa simţurile. Nu uitaţi absolut orice puneţi în apă se absoarbe în mai puţin de un minut şi ajunge în fluxul sanguin. Cunoscând acest fapt, îmi place ştiu exact ce ingrediente au produsele pe care le folosesc, atât eu personal cât şi familia mea.

Multe dintre bombele de baie din comerţ au o mulţime de ingrediente care pot dăuna organismului, în special celor cu piele sensibilă sau alergii, cum ar fi coloranţi artificiali, sau parfumuri, ingrediente ca linalool sau alpha-isomethyl ionone, cu grad mare de toxicitate în peste 16 experimente de laborator.

De aceea  sfătuiesc citiţi ingredientele şi alegeţi cu grijă produsele cu care  îngrijiţi pielea.

Aceste bombe de baie pe care le-am realizat în casă sunt absolut naturale şi pline de bunătăţi pentru corp, minte şi suflet!

Am ales o combinaţie care fie un deliciu pentru simţuri dar totodată aibă şi efect terapeutic. Am adăugat la bicarbonatul de sodiu şi acidul citric săruri Epsom şi ulei esenţial de lavandă.

Sărurile Epsom sunt de fapt o acumulare naturală de sulfat de magneziu, denumirea provenind de la minele Epsom din Anglia, unde au fost iniţial exploatate. Acestea se asimilează foarte uşor prin piele şi au nenumărate efecte benefice asupra sănătăţii umane. Se ştie magneziul reglementează activitatea a peste 325 de enzime în organism, reduce inflamaţia, îmbunătăţeşte sistemul vascular şi ajută la funcţionarea inimii prin prevenirea rigidizării arterelor, îmbunătăţeşte funcţionarea muşchilor şi a nervilor, iar sulfaţii ajută în absorbţia de substanţe nutritive, la eliminarea toxinelor, şi la ameliorarea migrenelor. Sărurile Epsom pot ajuta în cazuri de eczemă sau psoriazis.

Totodată, ce mi s-a părut interesant a fost faptul în urma acestui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, se pare 68% din populaţie consumă cu aproximativ 19% mai puţin magneziu decât doza zilnică recomandată, crescânduşi astfel riscul pentru diferite probleme de sănătate. Poate o baie cu săruri Epsom din când în când ar fi chiar o idee bună!

Uleiul de lavandă, la fel ca şi sărurile Epsom, are efect relaxant, reduce stresul şi anxietatea, ajută în cazuri de eczemă sau psoriazis şi ameliorează migrenele. Pe lângă toate acestea, are un rol important pentru sistemul imunitar deoarece ajută organismul să producă antioxidanţi puternici la doar 22 de ore de la folosirea sa.

Sperând vi se par şi vouă la fel de interesante aceste lucruri,  las cu reţeta de mai jos.

  • 1 cană bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cană acid citric (sare de lămâie)
  • 1/2 cană săruri Epsom (cunoscute şi ca şi sare amară)
  • 1/2 cană amidon de porumb (opţional, ajută ţină ingredientele împreună-eu am folosit ecologic, nemodificat genetic)
  • colorant alimentar sau cristale de mica (opţional, pentru culoare-eu am folosit cristale de mică naturală, pentru produse cosmetice)
  • 2 linguri şi jumătate ulei de cocos (topit)
  • 1 lingură şi jumătate ulei esenţial de lavandă
  • apă de hamamelis, într-o sticlă cu spray (cu efect tonic, astringent şi purifiant)

Se amestecă ingredientele uscate într-un vas-preferabil de sticlă sau de porţelan. Amestecaţi bine pentru a nu permite formarea de cocoloaşe.

În alt vas amestecaţi bine ingredientele ude. Adăugaţi-le peste cele uscate folosind un tel şi amestecând continuu pentru a evita o eventuală reacţie a ingredientelor.

Stropiţi doar câte un pic de apă de hamamelis din sticla cu spray, până când  ajungeţi la consistenţa nisipului ud. Când aţi ajuns acolo, combinaţia obţinută se poate turna în forme.

Noi am folosit nişte forme de globuri de pom din plastic,  dar voi puteţi folosi orice formă preferaţi, inclusiv cele din silicon. Dacă doriţi şi voi  forme ca ale noastre dar nu le aveţi la îndemână, puteţi pur şi simplu tăiaţi în jumătate, cu mare grijă, un glob de pom obişnuit din plastic dur şi le folosiţi pe acelea.

Important este ca atunci când adăugaţi compoziţia în forme puneţi presiune pe ea, rămână cât mai compactă.

Am adăugat flori uscate de lavandă în forme, peste care am pus compoziţia şi am apăsat bine, mişcând uşor mâinile pentru a elimina excesul de pe margini.

Apoi, cu o lingură, am bătut uşor deasupra globului închis şi desfăcut prima jumătate, repetând mişcarea şi cu cealaltă jumătate.

Bombele de baie astfel obţinute le-am lăsat pe masă, la uscat, timp de două zile. Apoi, după ce ne-am relaxat şi ne-am detoxifiat pe rând , le-am învelit bine în folie alimentară pe cele pe care le vom folosi mai târziu, pentru a nu permite umezelii să pătrundă înăuntrul lor.

 

_dsc1080a

Mai multe
articole