Această rețetă am încercat-o din dorința de a consuma și noi un cozonac cât mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți înainte de implementarea dietei și trebuie să vă mărturisesc că este o rețetă minunată, care place tuturor, inclusiv prietenilor noștri care nu au nici un fel de restricție alimentară.
Este potrivită oricărui eveniment tradițional și nu numai.
Sper să vă placă și vouă la fel de mult, rețeta se poate adapta ușor.
Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat
2 căni de făină de migdale
¼ de cană de făină de cocos
½ de linguriță de bicarbonat de sodiu fără aluminiu
¼ de cană de miere de albine
3 gălbenușuri de ou
1 linguriță de esență de vanilie făcută în casă (rețeta pe blog)
½ de cană de ulei de cocos topit
1 ou și 1 lingură de lapte de caju pentru uns
Pentru umplutură
2 căni de nucă măcinată
1 cană de curmale măcinate sau tăiate mărunt
½ de linguriță de scorțișoară
½ de linguriță de nucșoară
1 lingură de miere de albine
Modul de preparare
Toate ingredientele pentru aluat-în afară de cele pentru uns-se mixează în robotul de bucătărie.
Aluatul se întinde între două foi de copt și se lasă la rece timp de 10 minute.
Toate ingredientele pentru umplutură se amestecă bine într-un vas și se așează uniform peste aluatul întins.
Se rulează încet cu ajutorul hârtiei de copt. Se închid capetele cozonacului rulat cu ajutorul degetelor, apăsând ușor pe aluat.
Se pune cozonacul în tavă pregătită pentru cuptor fără să se mute de pe hârtia de copt.
Se unge cu oul bătut și se coace timp de 10 minute la foc mediu.
Se lasă complet la răcit înainte de fi tăiat.
Această rețetă este potrivită pentru Dieta Carbohidraților Specifici fără Lactate, pentru dieta fără gluten și fără cazeină, Paleo, GAPS.
2 răspunsuri
Am facut cozonacul si mi se fărâmă. Am folosit făină de migdale de la Herbavit care e mai mult granule decat făină. Din cauza aceasta nu sta legat oare?
Merge mai multa miere, eu am pus si stevia. Iar la cuptor, nici dupa 30 minute nu era rumenit
Buna Lacrimioara,
Eu am folosit doar faina de migdale, nu granule. Cu cat este faina mai fina, cu atat mai pufos ar trebui sa iasa. Dar oare ai urmat toate instructiunile? Si asa, ar fi trebuit sa stea legat. Poti sa il faci si mai dulce, desigur, depinde de preferinte. Ce fel de cuptor folosesti? Ai preincalzit si ai lasat la foc mediu?
Stiu ca pare ciudat, insa conteaza si tipul de cuptor, si umiditatea din casa si chiar altitudinea. Dar daca vezi ca este necesar sa stea mai mult, poti sa il lasi sau sa cresti usor temperatura.