„Nutella” făcută în casă, fără zahăr sau lactate

Data

Ah, cremă de alune cu ciocolată, dulce și densă…cine ar putea refuza așa o minune?

Și de ce ar face-o? Cunoașteți pe cineva care să nu poftească la o linguriță? La noi în casă e plin de pofticioși…și până nu demult, pudra cacao era pe lista neagră. Neagră adică, nepermisă. Crea agitație mare.

Acum nu doar că este permisă dar este și recomandată din când în când. Puteți citi multe despre beneficiile pudrei de cacao adevărate și despre ajutorul pe care îl oferă microbiomului. Deci unele lucruri nu sunt doar delicioase, așa că se pot consuma fără vină. 🙂

Am conceput o rețetă foarte simplă și rapidă. Puteți să o folosiți simplă, că atare, la micul dejun, în smoothie-uri sau ca glazură în diverse rețete.

Aveți nevoie de doar 4 ingrediente. Eu am făcut o porție mai mare și am pus-o la frigider.

Dacă o țineți la frigider se întărește puțin. Dacă rămâne la temperatura camerei este perfectă pentru uns pe o felie de pâine pentru DCS sau pe o felie de măr, spre exemplu.

Ingrediente

  • 4 căni de alune prăjite și decojite
  • 2 linguri și jumătate de pudră de cacao (dacă e organică și sustenabilă este minunat)
  • 3 linguri de miere de albine
  • 1/2 de cană de ghee topit

Alunele se pot cumpăra deja prăjite și decojite sau le puteți prăji voi acasă. Se prăjesc pe o tavă, la cuptor, timp de câteva minute, având grijă să nu fie temperatura prea mare și să le întoarceți din când în când să nu se ardă. Când sunt gata și calde încă, se ia un șervet curat de bucătărie și se freacă ușor fiecare în parte-veți vedea că vine coaja jos foarte repede.

Odată prăjite și decojite se pun în robotul de bucătărie și se lasă la mărunțit până când sunt pe punctul de a deveni unt-cam 5 minute, depinde de ce fel de aparat folosiți. Apoi se adaugă și restul ingredientelor în timp ce robotul merge, până se încorporează bine și ajunge cremă-cam încă 10 minute.

Când totul este gata se toarnă într-un borcan și se păstrează la temperatura camerei sau la frigider, depinde de cât de des o folosiți și la ce anume.

Aveți grijă să nu folosiți o lingură prea mare când o degustați…se termină repede. 🙂

4 răspunsuri

Lasă un răspuns

Mai multe
articole