_DSC8101
Pâine din nuci caju

Data

Poate dintre toate alimentele pe care nu am avut voie le consumăm cel mai mult am simţit lipsa pâinii. Am muncit mult încercând diferite combinaţii care dea un gust şi o textură plăcute copiilor mei.

Azi împart cu voi o reţeta de pâine care a devenit preferată în familia noastră. Se face foarte uşor şi repede deoarece timpul este esenţial când ai de pregătit 3 mese pe zi.

Aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 cană nuci caju crude
  • 1 cană făină de migdale fără coajă
  • ¼ cană făină de cocos
  • ½ linguriţă sare de Himalaya
  • 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
  • 4 linguriţe oţet de mere
  • ½ cană lapte de caju
  • ½ cană ghee
  • 4 ouă

Se amestecă toate ingredientele în blender şi se mărunţesc până când ajung la o textură cremoasă.

Se unge o tavă de copt cu puţin ghee şi se toarnă aluatul în ea-eu folosesc o tavă de sticlă, mai micuţă decât tăvile obişnuite pentru pâine. Recomand folosiţi şi voi tot un recipient puţin mai mic pentru a permite pâinii crească mai mult. Este extrem de important preincălziţi cuptorul pentru a permite pâinii crească. Se coace cam 30 de minute la foc mic.

paine caju

11 răspunsuri

  1. Daniela, am facut reteta in seara asta si a iesit! Painea este usoara si cu o textura fina. Minunat! Sunt f incantata!

    Mi se pare insa cam mult ghee. Eu nu am avut ghee si am pus doar 100ml ulei de masline. Si a iesit ok. Oare as putea pune si mai putin ulei?

  2. Nu știu de ce mereu ma urmărește nesansa… A ajuns cartea d- vostra. Însă nu pot face nimic de acolo din păcate. Unt de gheena – intoleranta la tot ce înseamnă lactat, migdale – alergica, la fel și cu citricele. Ma agat de tot ce cred ca mi-ar putea ajuta fetita, dar vad ca tot acolo ajung. M-am obișnuit în cei 7 ani de dus la dr. sa nu mai sper… Cred ca reteta cu paste de dovlecei o pot face, numai ca nu am aparat spiralator… am sa tai cu curățătorul de morcovi.

    1. Buna Cristina, imi pare rau sa aud de asta 🙁 imi imaginez cat iti este de greu. Untul ghee este aprobat in cazul intolerantelor la lactate pentru ca nu mai are proteina din lapte dupa clarifiere.Sunt intr-adevar cateva retete cu faina de migdale dar nu foarte multe. Daca nu are intolerante la faina de cocos incearca sa inlocuiesti faina de migdale cu faina din seminte de floarea soarelui sau nuca sau susan-nu va avea acelasi gust sau textura dar poti incerca putin. Pentru pastele din dovlecei daca nu ai spiralator poti sa folosesti un cutit de curatat coaja legumelor sa faci paste mai late. La ce altceva mai aveti intolerante? Am sa concep niste retete noi in curand pe blog, speciale pentru cei care nu tolereaza migdalele sau alte nuci.

  3. Danila, ma bucur mult ca te-am gasit. Eu nu pot folosi decât faina de orez, migdale, cocos si porumb…cam ce folosesti si tu. Fetita mea are sperie la cam toate cerealele din păcate. Problema mea este oul…ouale…alergie si la ou…in retetele tale poate fi exclus sau înlocuit? Mulțumesc!

    1. Buna Andreea,
      Desigur ca da, doar ca va avea un gust bogat de alune. Nucile caju nu prea au gust pronuntat, de aceea imi place sa le folosesc la paine. Doream un gust neutru 🙂
      Dar poti inlocui cu orice fel de alt unt de nuci sau seminte.

  4. Buna Daniela . Am achiziționat cartea ta dar din păcate niciodată nu mi-a ieșit pâinea . La ce temperatura trebuie pus cuptorul ? Nu am găsit la Rețete temperatura de coacere și la unele nici timpul .

    1. Buna Anca,
      Eu nu folosesc decat cuptorul obisnuit, cu gaz. Se coace la temperatura medie dar ar trebuie preincalzit cuptorul intotdeauna. Oare ce nu iti iese exact?
      Uneori depinde de altitudine si umiditate, de zona in care locuiesti-chiar daca pare usor absurd. Idea este sa oferi suficienta caldura incat painea sa creasca dar sa nu fie prea mare temperatura pentru a nu se arde pe dinafara si a nu se coace bine pe dinauntru. Nu stiu daca te ajuta raspunsul meu-daca imi dai mai multe detalii iti pot raspunde mai bine. 🙂

Lasă un răspuns

Mai multe
articole